Kortare byggtid med prefabricerade träelement ​

av Anders Enquist

88d3f50960304ad8_800x800arDet går förvånansvärt snabbt att använda prefabricerade träelement för byggnation på plats. Till exempel går det att montera 1500 m2 Kerto® LVL (Laminated Veneer Lumber) takskivor på en arbetsdag.

”Ett exempel på snabb byggnation är huvudkontoret till företaget Diesel-Benelux i Amsterdam. Det mycket snäva tidsschemat på endast nio månader ledde till valet av Kerto LVL-takskivor – under vilket resten av byggnaden blev klar i tid”, berättar projektets underentreprenör med ansvar för träbyggnationen, Lambert van den Bosch från Heko Spanten.

Intelligent väderskydd på plats utan ytterligare kostnader

En av de viktigaste konstruktionsfaserna är att färdigställa skydden på plats snabbt för att eliminera väderrisker. Idag kan väderskydd på plats innebära användandet av snabba byggmetoder som prefabricering, eller att bygga under ett tält.

Prefabricerade träelement skyddar den underliggande byggarbetsplatsen och ger ett skydd som är överlägset tillfälliga alternativ, speciellt vad beträffar snölaster eller kraftiga vindar.

”Ett exempel är att när Kerto LVL-takskivor användes till DB Schenkers logistikcenter i Finland fick byggnaden ett tak på bara 15 dagar. Det är samma tid som det hade tagit att resa ett tillfälligt tält. Tack vare att vi använde prefabricerade träelement kunde resten av arbetet slutföras i en skyddad miljö och utan ytterligare kostnader för tillfälligt skydd”, säger Matti Kuittinen, arkitekt och forskare från Aaltouniversitetet.

Minimera olycksrisken

När byggarbetet sker under kontrollerade inomhusförhållanden vid prefabriceringsanläggningen minskar det risken för olyckor och därmed förseningar på byggarbetsplatsen. Det beror på att vissa av de farliga faserna på plats inte längre behövs.

”Att montera färdiga träelement kan ersätta den potentiellt farligare processen med att bygga tak med balkar, skivor och bitumen högst upp i en ofärdig byggnad. Olyckor på plats är naturligtvis inte vanliga, men vi bör ha en nollvision”, sammanfattar van den Bosch.

Prefabricering ”lönar sig” på byggarbetsplatsen

Enligt byggexperter som intervjuats av McGraw-Hill Construction hade nästan 70 procent av projekten där prefabricerade element användes kortare tidsplaner och 65 procent hade lägre budget1. Utöver att snabbare byggprojekt ger snabbare intäkter finns det även andra fördelar som blir uppenbara på byggarbetsplatsen.

”Användandet av prefabricerade träelement kan bidra till en betydande minskning av andra olägenheter som att lasta av byggmaterial i området, mängden avfall på plats och behovet att transportera bort det”, tillägger Kuittinen.

Snabbfakta

Prefabricering lönar sig: 70 % av projekten hade kortare tidsplaner och 65 % lägre budgetar.
Upp till 1500 m2 Kerto® LVL-takskivor kan monteras på en arbetsdag.
Vid logistikcentret på DB Schenker i Finland gav Kerto LVL-takskivor byggnaden ett tak på bara 15 dagar.
Kerto LVL-takskivor bidrog till att Diesel-Benelux kunde hålla det snäva tidsschemat på nio månader.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...