Installatörsföretagen välkomnar ny elsäkerhetslag

av Anders Enquist
b354fd2334d5f7bd_800x800ar

En ny elsäkerhetslag är ett viktigt första steg i en nödvändig moderniseringsprocess, säger Jan Siezing.

− Regelverket har inte hängt med i den snabba utvecklingen i elteknikbranschen. Regeringens förslag till en ny samlad elsäkerhetslag innebär bland annat att företagen får ett tydligare ansvar för de elinstallationer som utförs och att det blir svårare för oseriösa aktörer att verka i Sverige. Dessutom får regelverket ett tydligare konsumentperspektiv, vilket kommer att underlätta för köparna av eltekniktjänster att kontrollera att företaget man överväger att anlita har tillräcklig kompetens, säger Jan Siezing, vd på Installatörsföretagen.

Sedan den så kallade Elbehörighetsutredningens betänkande våren 2015 fick brett stöd av remissinstanserna har regeringen arbetat med att ta fram en proposition. Det förslag som idag presenterades för riksdagen innebär att en helt ny elsäkerhetslag skapas. Två nyheter för företagen är kravet på att upprätta så kallade egenkontrollprogram som garanterar att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande bestämmelser, samt att företag som vill utföra installationsuppdrag på annans anläggning först måste anmäla sig till Elsäkerhetsverket. Registreringskravet påminner om liknande system i våra nordiska grannländer och i likhet med nuvarande företeckning över elinstallatörer kommer företagsregistret att vara sökbart på myndighetens hemsida.

− Installatörsföretagen har ända sedan utredningen tillsattes medverkat aktiv för att sprida kunskap och förklara behovet av nya moderna regler. Många vet idag att bristerna i nuvarande regelverk drabbar våra medlemmar på olika sätt, men även inom byggindustrin och bland de professionella köparna inom till exempel fastighetsbranschen och industrin växer missnöjet med föråldrade regler. Därför kommer regeringens förslag i rätt tid. En ny elsäkerhetslag är ett viktigt första steg i en nödvändig moderniseringsprocess, säger Jan Siezing.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...