Här vill svenskarna allra helst bo

av Anders Enquist
Villa-Smygehamn-front_2014_726

Bilden: A-Hus

Det råder även delade meningar om att bo i landets huvudstad. 22 procent av de tillfrågade säger att de allra helst vill bo i Stockholm medan 24 procent väljer bort staden helt. Utöver Stockholm är Västra Götaland (17 procent) och Skåne (12 procent) områden som toppar listan över de mest populära orterna. För norra Sverige ser det däremot dystrare ut. En av fyra svenskar kan inte tänka sig att bo i Norrbotten, jämfört med Skåne som en av tio uppger som den minst önskvärda platsen att bo på.

– Om människor ska ha möjlighet att välja var och på vilket sätt de vill bo är så det viktigt att värna om en fastighetsmarknad där aktörerna har tillgång till relevant information. Den här undersökningen kompletterar våra fakta om landets fastigheter och sätter dem i ett sammanhang som gör dem användbara som beslutsunderlag i samhällsbyggandet, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Många nöjda med hur de bor

Nio av tio svenskar är nöjda med sitt boende och bara fem procent vill byta bostad inom ett år. Alla har dock inte möjlighet att välja var de bor. 14 procent av svenskarna uppger att slumpen avgjorde val av boendet, medan en av fem säger att de inte har ekonomisk möjlighet att bo där de vill. Trots detta visar undersökningen att 95 procent av svenskarna är ganska eller väldigt nöjda med sitt boende.

Samtidigt uppger 29 procent av dem under 29 år att de äger ett eget boende. Och så många som en av fyra svenskar säger att de kan finansiera sin bostad helt på egen hand. Av dem som äger sitt boende har merparten (63 procent) inga planer på att sälja – endast fem procent av fastighetsägarna vill byta bostad det kommande året.

Andra resultat från undersökningen:
•51 procent vill bo i villa, 20 procent i bostadsrätt, 15 procent på en gård, 6 procent i hyresrätt och 4 procent i radhus.
•Varannan uppger att de har ekonomiska möjligheter att bo där de vill med hjälp av banklån.
•95 procent av svenskarna är ganska eller väldigt nöjda med sitt boende.
•57 procent av kvinnorna är väldigt nöjda med sitt boende, mot 45 procent bland männen.
•I framtiden vill svenskarna köpa en bostad i Stockholm (22%), Västra Götaland (18%) och Skåne (13%).

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av TNS Sifo på uppdrag av Lantmäteriet. Målgruppen för undersökningen är svenska allmänheten 16-79 år. Sammanlagt har 1105 intervjuer genomförts i TNS Sifos webbpanel under perioden 17 februari – 22 februari 2015.
Läs hela undersökningen om fastigheter och boende (pdf)

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...