Gunnebo orangeri växer fram

av Anders Enquist

Det handslagna teglet är nu lagt i orangeriets golv. Foto: Lina Ikse

Sedan december 2013 pågår det ambitiösa projektet med att rekonstruera orangeriet på ursprunglig plats. Projektet baseras på tolkningar och studier av arkitekt Carl Wilhelm Carlbergs ursprungliga ritningar, samtida akvareller, historiska källor samt resultatet av arkeologiska utgrävningar.

En viktig del i arbetet med att rekonstruera Gunnebo orangeri är att bevara kunskapen om kulturmiljövårdens hantverk och utbilda en ny generation av hantverkare. Bristen på skickliga yrkesmän inom traditionella byggnadshantverk har uppmärksammats av de myndigheter som förvaltar kulturarvet på såväl ett nationellt som internationellt plan.

Sakta växer byggnaden fram. Det handslagna teglet i orangeriets golv kan nu ta emot besökare; under april visas orangeriet varje lördag, även på påskafton.

Johanna Lindén är intendent och berättar om visningarna:

”Orangeriet är ett spännande projekt där det finns mycket för guiden att delge besökaren. På 45 minuter berättas om det gamla orangeriet och om de bevarade växtlistorna från 1809 samt hur vi idag kan återskapa förlorade byggnader och miljöer på Gunnebo genom Carlbergs detaljerade ritningar. Vår förhoppning är att besökaren skall fascineras av projektet lika mycket som vi själva gör!”

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...