Framtidens tvättstuga är social

av Anders Enquist

 

 

hsb_tvattstuga

Första skissen på tvättstudion – den sociala tvättstugan. Illustration Tengboms.

Eftersom vi kommer att bo mindre i framtiden har fokus flyttats från golvyta till rymd i lägenheterna, som har en takhöjd på 3,6 meter. Mittpunkten i gemensamhetsytorna i huset är – tvättstugan, eller tvättstudion som den kallas. Det är en social plats tänkt för möten och umgänge samtidigt som de boende sköter sin tvätt.

”Tvättande och tvättstudion är en central fråga för labbet. Vi har samarbetat med Chalmers adjunkt, professor Larry Toups – som till vardags jobbar på Nasa i Houston – för att skapa nya idéer som kan ge låg vatten- och resursförbrukning och inte minst en god social miljö”, säger Greg Morrison, Professor Bygg- och miljöteknik på Chalmers.

”Projektet ger oss möjligheter att utmana befintliga sätt att hantera textilier och bidra till hur det kan bli mer trivsamt, enkelt och hållbart att sköta tvätten i framtiden. Med energisnåla, tysta maskiner som byggs in på ett smart sätt kan utrymmen i ett flerbostadshus användas smartare, samtidigt som tvättstugan blir en social mötesplats för de boende”, säger Mattias Johansson, Innovationschef på Electrolux Professional.

HSB Living Lab är ett samarbete mellan forskning, näringsliv och samhälle. Forskningen i labbet ska bidra med lösningar för ett hållbart boende och ökad livskvalitet för de boende. Det som gör HSB Living Lab unikt är att forskningsinnovationer testas i en verklig miljö med de boende, dygnet runt. Huset kommer att stå på Chalmers campusområde i Göteborg med inflyttning våren 2016.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...