För första gången på fem år anger en majoritet av byggföretagen i Stockholm att byggandet minskar

av Admin

För första gången på fem år anger en majoritet av byggföretagen i Stockholm att byggandet minskar enligt ny statistik. Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, menar att signalen bör tas på allvar.

– Rent generellt är det negativa tongångar just nu och vi ser också fallande trend för både anbudspriser och orderstockar i huvudstadsregionen. Samtidigt har vi en stark befolkningstillväxt som motiverar ett fortsatt byggande, säger Andreas Hatzigeorgiou. 

En högre andel av företagen i Stockholms byggsektor uppger att de har en minskande byggverksamhet jämfört tidigare.

Totalt har 72 företag i Stockholm tillfrågats om läget i deras verksamheter och i synen på byggmarknaden. Statistiken bygger på uppgifter från den senaste Stockholmsbarometern, en konjunkturundersökning som genomförs av Konjunkturinstitutet på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Nettotalet är skillnaden mellan andelen företag som anger att de möter t ex ökade orderstockar och andelen företag som anger minskade orderstockar. Flera relevanta nettotal för byggandet är nu negativa.

– Det har varit snabba kast i bostadsbranschen och på bara några år har amorteringskrav både införts och skärpts. Skärpningen har vi varit kritiska till eftersom den infördes snabbt och utan utvärdering av det initiala amorteringskravet. Jag befarar att alla de restriktioner som införts under senare tid har bidragit till osäkerheten. Bostadsmarknaden skulle må bra av större förutsägbarhet där politiken utformas som en helhet med brett stöd, säger Andreas Hatzigeorgiou.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...