Fler vill bygga i trä

av Admin

Den svenska byggbranschens vilja att bygga i limträ har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en ny undersökning som branschorganisationen Svenskt Trä genomfört. − Limträ är i dag ett självklart alternativ för stommar och 65 procent av de tillfrågade tror att limträ kommer att fortsätta att ta marknadsandelar, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä. 

Det är 1000 personer i byggbranschen som deltagit i undersökningen och svarat på frågor om byggmaterial och byggnation. En liknande undersökning genomfördes 2015 och då svarade 38 procent att de ville se ett utökat användande av limträ som stommaterial. Motsvarande siffra 2018 är hela 71 procent.

− Det är en mycket kraftig ökning från en nivå som var relativt hög redan för tre år sedan. Att en tydlig majoritet i byggbranschen nu vill bygga mer i limträ innebär ett rejält genombrott för limträtillverkarna, säger Johan Fröbel.

Orsakerna bakom ökningen är flera och Johan Fröbel pekar bland annat på att limträ är förnybart, vackert, lätt att forma och ett av de starkaste konstruktionsmaterialen i förhållande till sin vikt. Många uppger också att limträ är det material som är enklast att kalkylera och prissätta (29 procent, jämfört med 13 och 10 procent för betong respektive stål).

Men framför allt är kopplingen till miljöfrågan mycket stark då 78 procent i undersökningen anser att limträ är det mest miljövänliga alternativet, också det en kraftig ökning från 2015 då siffran var 49 procent.

− Genom att använda limträ som konstruktionsmaterial går det att kombinera spännande arkitektur med minskade klimatavtryck, något som blir allt viktigare för alla, men inte minst för den unga generationen. I undersökningen uppger också 45 procent att det är förknippat med hög status att jobba med limträ, säger Johan Fröbel.

För mer kunskap om limträ: 
Ett tips för den som vill lära mer om möjligheterna med trä är att läsa Limträhandbok Del 1-4 som Svenskt Trä gett ut. Ett annat är att hålla utkik efter de välbesökta kunskapsdagar och föreläsningar som Svenskt Trä arrangerar. Nästa tillfälle är 13 november på Hotel Rival i Stockholm.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...