Elektrikern som fick nog – årets Isabellestipendiat

av Anders Enquist

Efter många yrkesverksamma år bestämde sig elektrikern Karolina Dahl för att inte längre vika sig för de stereotypa normerna som råder i branschen. För modet att stå upp för sig själv och andra kvinnor på sin arbetsplats och för inspirationen hennes yrkesval sprider tilldelades idag Karolina Dahl 2017 års stipendium på Hem, villa & bostadsrättsmässan i Stockholm.

Bilden: Isabelle McAllister tillsammans med Karolina Dahl som fick 2017 års Isabellestipendiat.

Att vara en välrenommerad yrkesperson i sin bransch kräver erfarenhet och kunskap. Att vara en välrenommerad yrkesperson som ifrågasätter strukturer i sin bransch kräver mod. Allt detta har årets Isabellestipendiat elektrikern Karolina Dahl visat prov på. Efter att ha tröttnat på att mötas av kvinnoförnedrande klotter och machoattityder i vardagen valde hon att sätta fingret på problemen och skapa diskussion på sin arbetsplats. Samtal som nu har givit ringar på vattnet och skapat grund för ett viktigt förändringsarbete.

Isabellestipendiets grundare och juryns ordförande Isabelle McAllister tycker att Karolina är en person som arbetar helt i stipendiets anda.

– Att komma framåt och förändra handlar ofta om att se mönstren och framförallt synliggöra dem. Karolina gör precis detta. Hon är inte rädd för att vara obekväm för rättvisans skull, för att försöka få människor och företag runt henne att ändra sig till det bättre. Oerhört inspirerande!, säger Isabelle

Juryns motivering
Med stort rättvisepatos, kraft och mod har hon visat att gamla normer och ojämlikhet inte hör hemma i byggbranschen. Hon är en väl ansedd, trygg och erfaren elektriker som inte bara utför sitt arbete med bravur, utan också tar sitt medmänskliga ansvar för ett hållbart samhälle där inkludering och tolerans är avgörande byggstenar. På dessa grunder är Karoline Dahl en stor inspiration och 2017 års självklara Isabellestipendiat.

Karolina själv känner sig hedrad av att bli uppmärksammad för sitt arbete.

– Hantverkarbranschen behöver förebilder av samtliga kön och personer som tycker jämlikhet är en självklarhet. Idag finns det gott om unkna traditionella värderingar hos individer på byggena som inte är förenliga med samhället utanför. Att lyfta fram kvinnor genom Isabellestipendiet kan ge fler perspektiv på att vi existerar och har rätt att må bra som hantverkare. Och jag är stolt att vara del av den processen, säger Karolina Dahl.

Antalet nominerade var 397 stycken. Som alltid delas stipendiet ut i samarbete med Rättviseförmedlingen.

2017 års jury:
Brita Zackari, programledare och författare
Isabelle McAllister, designer & kreatör. Instiftare av Isabellestipendiet
Gill Edgar, målarlärling
Julia Ohlström, projektledare Rättviseförmedlingen
Pirre Starrin, snickare & tv-profil
Mackan Nylén, snickare & tv-profil
Therese Marteleur, målare och 2016 års Isabellestipendiat.
Charlotta Gren, chef verksamhetsutveckling, JM Entreprenad

Varför ett Isabellestipendium?
I Sverige är 99% av alla hantverkare inom byggsektorn män*. För att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig och uppmärksamma de som redan är verksamma inom branschen, startade inredaren och programledaren Isabelle McAllister Isabellestipendiet, 2011. Stipendiet på 20 000 kronor, delas ut på Hem, villa & bostadsrätts-mässan i Stockholm, och är ett samarbete mellan den ideella föreningen Rättviseförmedlingen och Isabelle McAllister.

*Statistik är hämtad från fackförbundet Byggnads.

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...