Dokumentärfoto ska sälja bostäder

av Admin

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. 

Fastighetsbyrån har undersökt hur svenskarna uppfattar bostadsannonser och nära varannan svensk
(47 %) anser att bostadsannonser är generiska och innehåller klyschor. Endast åtta procent anser att de ger en realistisk och korrekt bild av verkligheten.

Fastighetsbyrån har därför tagit fram verktyget ”Säljaren berättar” där säljaren kan beskriva sitt hem med egna ord. För att förstärka det personliga ytterligare har företaget inlett ett samarbete med dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Minna har tillsammans med ett antal familjer som ska sälja sin bostad, dokumenterat deras liv i bostaden.

  • Det är ju tydlig att konsumenterna efterfrågar mindre ytliga och polerade bostadsannonser. Tanken med både säljaren berättar och Minnas bilder är att ge en mer personlig bild av bostaden och livet i den. Initiativet har redan mottagits väldigt väl och bilderna ger verkligen en fantastisk känsla, långt ifrån de bilder vi brukar ha, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Fotografen Minna Ridderstolpe erbjuder dokumentära familjefotograferingar utan arrangerade situationer och poserande människor. Nu gör hon det för första gången i samband med bostadsförsäljningar.

  • Det finns en allmän trötthet kring den polerade och retuscherade ytan som länge har visats upp i reklam och på sociala medier. De familjer jag möter har istället en längtan efter det äkta och vill visa upp det ostylade vardagslivet i bild. Det känns spännande att det här nu även har nått bostadsmarknaden, säger Minna Ridderstolpe, dokumentär familjefotograf.

Minna har gjort tre fotograferingar för Fastighetsbyrån. Se bifogade bilder.
Se alla bilderna och läs ”Säljaren berättar här:

Villa i Bromma.
Lägenhet i Sundbyberg.

Villa i Knivsta.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Reagera marknadsanalys, på uppdrag av Fastighetsbyrån, mellan den 31:a januari 2018 och 6:e februari 2018. Kartläggningen genomfördes online till medlemmar i en webbpanel och målgruppen är svenska allmänheten 20-64 år. Totalt deltog 1002 personer i undersökningen.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...