Byggprojekt på gång i Gällivare

av Admin

Det är ett stort antal byggprojekt på gång. Bland annat ska det byggas en gång- och cykelväg för att förbinda Gällivare med Dundrets skidanläggning. Och en ny tunnel intill Dundretkorsningen på väg E45 ska anläggas. Den kommer möjliggöra passage under E45 för skid-, skoter-, gång- och cykeltrafik. Därtill byggs en bro över gång- och cykelvägen vid Fjällnäs. 

Vid nuvarande Granngården längs Norska vägen pågår detaljplanearbete för ca 200 bostäder, den har varit ute på samråd och ställs ut för granskning under april månad.

Arbetet med Sjöparken är påbörjat utifrån antagen programskiss med fokus på aktiviteter för alla åldrar. Etapp 2 startar i juni 2018 och kommer att pågå under barmarkssäsong. Omfattar bl.a. skatepark av betong, aktivitetspark, grillkåta, utegym, multisportplan, pulkakulle samt ny allmän belysning.

Ombyggnation av f.d. Forsens vårdcentral, Lasarettsgatan 65. Dagverksamheterna på Fjällbjörken och Alpen ska samordnas med Solkattens korttids- och fritidsverksamhet. Invändig rivning och demontering har genomförts dec 2017 – feb 2018. Om- och tillbyggnadsentreprenad inklusive markarbeten påbörjas i mars 2018. Planerad inflyttning i oktober 2018.

Tomter på nytt handelsområde mellan väg E45 och Treenighetens väg. Området är tänkt att användas för handel, lager och kontor. Gällivare kommun styckar av tomter för tomtkön och bygger infrastruktur där upphandling markentreprenör pågår för anläggning från vår till höst 2018. Flera företag har redan visat intresse för att etablera sig i området.

Tomter på nytt handelsområde Stålvallen mellan Cellulosavägen och Oljevägen. Området är tänkt för handel och lättare industri. Tomter styckas för försäljning till kommunens tomtkö.

Skid-, skoter-, gång- och cykeltunnel E45-Repisvaara. En ny tunnel intill Dundretkorsningen på väg E45 ska anläggas. Den kommer möjliggöra passage under E45 för skid-, skoter-, gång- och cykeltrafik. Gång- och cykelväg anläggs och ansluts mot nya GC-vägen till Repisvaara samt befintlig GC-väg intill Fjällnäs. Upphandling pågår och anläggande planeras till perioden vår – höst 2018.

Anläggningsentreprenaden på Repisvaara Södra etapp 2 startar mars 2018 och pågår ca 18 månader, dock kommer vissa säsongsarbeten att utföras barmarkssäsongen 2020.

Gång- och cykelväg byggs för att förbinda Gällivare med Dundrets skidanläggning. Anläggande av Etapp 1 som sträcker sig mellan Repisvaara norra till Repisvaara södra sker under 2018.

Det planeras för ett nytt vård- och omsorgsboende på nordvästra Repisvaara, med plats för ca 85 boende. Förstudie pågår och byggnation planeras pågå under 2019-2020 med inflyttning hösten 2020.

På Repisvaara planeras även för ny förskola samt skola. Förstudie pågår och arbetet bedrivs parallellt med projekt ”Vård- och omsorgsboende Repisvaara” för att tillvarata eventuella möjligheter till samordningsvinster mellan de båda verksamheterna. Byggnationer planeras pågå under 2019-2021 med inflyttning 2021.

Bygget av is- och evenemangsarenan beräknas påbörjas i april 2018. Bygglov är beviljat men är överklagat, bedömningen är dock att arbetet kan påbörjas i april. Invigningen är planerad till augusti 2019.

Grundläggningen och källarplanet för Kunskapshuset i Gällivare centrum färdigställs i början av mars 2018. Därefter börjar stommen resas och skall vara klart i september 2018. Byggnadsarbeten färdigställs under vår/sommar 2020. Invigning planeras till augusti 2020.

Ny förskola med 4 avdelningar byggs öster om Tallbackaskolan. Bygg- och markentreprenader upphandlas under våren och byggnation påbörjas under/efter sommaren 2018 med inflyttning början av 2019 om allt går som planerat.

Friidrottshallen placeras i kvarteret Vägmästaren vid Hedskolan. Den kommer även att kunna användas som gymnastiksal för Hedskolan och ersätter därmed nuvarande sal som är i stort behov av upprustning. Pågående entreprenad är rivning och marksanering. Omläggning av VA-ledningar kommer att utföras maj-juni 2018. Anläggning av Friidrottshallen juli 2018- dec 2019. Plus ca 90 bostäder.

Projektering för multiaktivitetshuset i kvarteret Gojan pågår. Färdiga systemhandlingar som översiktligt beskriver tekniska och arkitektoniska lösningar färdigställs i slutet av mars 2018. Dessa kommer att ligga till grund för beslut och upphandling för det fortsatta arbetet. En plan för logistik, bil-, cykel-, och gångtrafik kring byggarbetsplatsen kommer att tas fram i syfte att minska störningar under byggtiden.

Detaljplan Gällivare 5:4, utökning Repisvaara NV Detaljplanen skamöjliggörabyggnation av ca 60 villor och har precis påbörjats.

Detaljplan Tallbacken Lina 3:1 Planområdet ligger efter väg E45, strax norr om Lina älv och ska möjliggöra uppförandet av ca 10 villor.

Detaljplan Sakajärvi 2:4, Aitik gruvområde för utökning av Aitiks industriområde pågår.

Detaljplan Gällivare 82:2 och del av Gällivare 12:74 Planområdet ligger på södra sidan Vassara älv, öster om Karlgrens slakteri. Planen ska ge utrymme för att uppföra fem nedmonterade hus från Malmberget, som innehåller ca 20 lägenheter, samt ett tiotal villor.

TOP bygger 74 nya lägenheter på Forsheden. Detta blir ett nytillskott av bostäder och är inte ersättningsbostäder.

Nya lägenheter byggs på Forsgårdsområdet. Nåiden bygger 62 lägenheter för LKABs räkning. I samma område uppförs 40 lägenheter till TOP bostäder för LKABs räkning. Varav 18 lägenheter blir ett nytillskott till bostadskön.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...