Botrygg i Linköping: Valde EcoBatt efter testet

av Admin

Linköpings FC och fastighetsbolaget Botrygg bildades samma år, 2003. Var för sig skriver de en framgångssaga i nutid: i slutet av oktober firade fotbollslaget sitt andra raka SM-guld och deras hemmaborg Linköping Arena – som ägs och förvaltas av just Botrygg – fortsätter att utvecklas. – Med de två norra tornen blir arenan komplett, säger Simon Lönn, inköpschef på Botrygg. 

Bild: Simon Lönn, Inköpschef, Botrygg

Företagets historia börjar visserligen 1981, då Fastighetsbolaget Duvkullen HB i Linköping bildades. Men det var 2003, då det ombildades till Botrygg AB, som det tog fart. Målet då, liksom nu, var att bygga, äga och förvalta fastigheter i svenska tillväxtregioner.

I dag förvaltar bolaget cirka 3 000 lägenheter i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Göteborg. Bolaget växer med cirka 500 lägenheter om året – Uppsala är en ny intressant region – och strategin är att bygga åt sig själv.

– Vi är våra egna entreprenörer. Förklaringen är enkel, vi vill ha kontroll över kostnader och kvalitet i hela kedjan, säger Simon Lönn.

Profilerat projekt
Linköping Arena, som invigdes i maj 2013, är ett av Botryggs mest profilerade projekt. Arenan skulle ersätta den slitna Folkungavallen som istället ska rivas och ge plats för 700–900 bostäder. Linköpings kommun och Botrygg kom fram till en lösning för det stora arenabygget, där grundbulten är att kommunen under 25 år hyr anläggningen för en överenskommen summa.

Sedan dess har Linköping Arena växt med de två södra tornen, åtta våningar höga, som rymmer en skola samt företagslägenheter. Och just nu byggs de två norra tornen – åtta respektive 14 våningar höga – som ger plats för totalt 230 företagslägenheter.

– Det lägre tornet, som är inflyttningsklart i december, blockhyrs av kommunen. Det andra tornet, som ska vara färdigt nästa höst, hyrs i sin helhet ut till en extern operatör.

Alla fick testa
Att bygga stort, effektivt och framgångsrikt är med andra ord inget nytt för Botrygg. De två pågående byggena är dock lite annorlunda.

– Vi är måna om personalens arbetsmiljö och det var vår kontakt på XL-BYGG i Linköping som tipsade oss om Knauf Insulation, att deras isolering både kliar och dammar mindre, säger Simon Lönn.

Så Botrygg tog hem en provpall och så fick alla berörda – platschef, arbetsledare och snickare – klämma och känna på isoleringen samt testbygga en vägg med EcoBatt.

Helnöjd
– Ja, då var det ingen tvekan. Efter testet bestämde vi oss för Knauf Insulation, men givetvis handlade det även om att produkten är prisvärd i förhållande till kvalitet och att vi kunde få direktleveranser från Knauf Insulations centrallager enligt en leveransplan som vi spikade, säger Simon Lönn.

Och många lastbilar blir det. De två tornen kräver tillsammans 32 000 kvadratmeter isolering i tjocklekar från 45 till 195 millimeter.

– Vi är helnöjda! Vi utvärderar visserligen varje nytt projekt för sig, men jag tror alla är överens om att fortsätta använda Knauf Insulation.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...