Bostadspriserna både något uppåt och nedåt i juni

På riksnivå har bostadsrättspriserna minskat med -1% medan villorna ökat med +1% den senaste månaden. Jämfört med förra kvartalet gick priserna på bostadsrätter ned med -1% samtidigt som villor ökade med +3%. På årsbasis har priserna på både bostadsrätter och villor ökat med +8%.

–  Senaste månaden backade bostadsrättspriserna något i riket, Stockholmsområdet och centrala Göteborg medan de var oförändrade i Malmöområdet och centrala Göteborg. Nedgångar under sommarmånaderna är vanligt eftersom färre objekt med höga kvadratmeterspriser säljs då. Jämfört med samma månad förra året har årstakten ökat i Malmö- och Göteborgsområdet medan den minskat något i Stor-Stockholm, konstaterar Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Villamarknaden fortsätter att gå starkt. Den senaste månaden ökade priserna med +1% i riket, Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Bara Stor-Stockholm backar något med -1%. Jämfört med samma period förra året har medelpriserna på villor i de redovisade områdena ökat med mellan 350-500 tusen kronor, säger Hans Flink

-Anta let bostadsrätts- och villaaffärer nådde nya rekordnivåer första halvåret 2017 med över 82.000 inrapporterade bostadsförsäljningar. Jämfört med första halvåret 2016 har både antalet och priserna ökat vilket gör att det sammalagda värdet ökat med 10%, från 206 miljarder kronor till 226 miljarder, avlutar Hans Flink

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, juni 2017 

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket – 1% – 1% + 8% 38 386
Centrala Stockholm – 1% – 1% + 6% 92 212
Stor-Stockholm

– 1% – 1% + 6% 57 792
Centrala Göteborg – 1% + 2% + 9% 61 141
Stor-Göteborg ± 0% + 1% + 12% 44 722
Centrala Malmö ± 0% ± 0% + 16% 31 107
Stor-Malmö ± 0% + 4% + 19% 28 257

Statistiken baseras på försäljningen av 28 076 bostadsrätter under april 2017 – juni 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2017 – mars 2017, tolvmånaderssiffran med april 2016 – juni 2016 och i enmånadssiffran jämförs mars 2017 – maj 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik VILLOR, juni 2017 

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 1% + 3% + 8% 2 988 000
Stor-Stockholm – 1% ± 0% + 5% 5 527 000
Stor-Göteborg + 1% + 3% + 11% 4 575 000
Stor-Malmö + 1% + 5% + 10% 3 826 000

Statistiken baseras på försäljningen av 15 716 villor under april 2017 – juni 2017.

Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2017 – mars 2017, tolvmånaderssiffran med april 2016 – juni 2016 och i enmånadssiffran jämförs mars 2017 – maj 2017 med aktuell period.

Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik Fritidshus

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket + 9% 1 625 000

Statistiken baseras på försäljningen av 5 092 fritidshus mellan juli 2016 och juni 2017. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.


Väljarna underkänner bostadspolitiken

Sex av tio väljare vill se en blocköverskridande bostadspolitik. Samtidigt kan hälften av väljarna inte säga vilket parti som har den bästa bostadspolitiken. Och bara tre av tio känner till att Peter Eriksson (MP) är bostadsminister.
– Väljarna uttrycker ett lågt förtroende för bostadspolitiken. Partierna underpresterar, politiskt och kommunikativt, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier.

Annons

Vinnare på villamarknaden 2012-2017 – Härjedalen och Danderyd i topp

Just nu ser prisökningen på villor i Sverige ut att ha planat ut något. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren? Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på villor stigit i samtliga län med en snittökning på 39 %. Villaägare i Norrbottens län är de största vinnarna med en procentuell uppgång på hela 57 %. Räknat i kronor så ligger Stockholms län i topp där villaägarna i snitt haft en värdeökning på nära två miljoner på fem år vilket innebär dryga tusenlappen om dagen. 

Oscar Properties nya bostadsprojekt Cykelfabriken i Uppsala; en hyllning till funktionalistisk arkitektur

Cykelfabriken med sina 100 moderna bostäder på industrihistorisk mark i Fålhagen, Uppsala, är bostads-utvecklaren Oscar Properties första projekt utanför Stockholm. De två byggnaderna på Väderkvarnsgatan/S:t Olofsgatan skapas i funktionalistisk stil med tydlig inspiration av 30-talets Uppsalaprofil och stadsarkitekt Gunnar Leche. Cykelfabriken blir ett uttrycksfullt tillskott till ett redan unikt kvarter där gamla och nya bostadshus samsas med kontor och historiska fabriksbyggnader från platsens industriella guldålder. Samtliga bostäder får specialritade kök och badrum och de flesta har även egen balkong, terrass eller uteplats mot den lummiga gården. Byggstarten är redan nu i höst då även försäljning av bostäderna startar. Inflyttning är beräknad till sommaren 2019.

Universitetshuset i Uppsala färdigrestaurerat

I början av 2016 påbörjade Statens fastighetsverk den interiöra restaureringen av Universitetshuset i Uppsala, en så pass omfattande restaurering att verksamheten tillfälligt fick flytta ut. Lagom till att höstterminen startat är ledningen åter på plats och studenterna hälsas varmt välkomna tillbaka. Efter en genomgripande men varsam restaurering möter de en modern undervisningsmiljö med högre tillgänglighet, bättre akustik och inomhusklimat samt en moderniserad inredning med belysning och teknik som lever upp till dagens krav.    

Hifabs nya HR-chef satsar på engagerade medarbetare

Sedan augusti är Malin Sandkulla ny HR-chef på Hifab och som ny på jobbet ser hon möjligheter i allt. Framöver vill hon fortsätta arbetet med Hifabs starka varumärke som attraktiv arbetsgivare. 
Malin Sandkulla kommer ursprungligen från Gävle men en handbollskarriär på elitnivå tog henne till Stockholm för 20 år sedan. Hon är i grunden utbildad elektroingenjör och de första åren i huvudstaden varvade hon handbollen med att jobba som konsult, bland annat som besiktningsman och biträdande byggprojektledare i infrastrukturprojekt. 

Riksbyggens Solar Egg nominerat till Stålbyggnadspriset 2017

Solar Egg (Solägget), Riksbyggens numera världskända bastu, är en av fem nominerade till Stålbyggnadspriset 2017. Stålbyggnadspriset delas vartannat år ut till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen.

Kopparhuset på Avenyn är Västsveriges smartaste fastighet

Kopparhuset på Kungsportsavenyen 31-35 har utsetts till Västsveriges smartaste fastighet på Fastighetsmässan i Göteborg. Bakom priset står Fastighetsägarna och mässarrangören Easyfairs. Ny- och ombyggnationen av Kopparhuset har resulterat i en helt Co2-neutral fastighet mitt i centrala Göteborg. Geoenergi hämtas från ett 40-tal hål på 300 meters djup i berglagret till en energicentral som i sin tur drivs av Wallenstams vindkraftsel. 

Svårbegripliga årsredovisningar försvårar bostadsaffären

SBAB har sammanställt svaren från närmare 500 personer boende i bostadsrätt i en undersökning om bostadsrätter. En av frågorna var om man studerat föreningens årsredovisning innan ett köp. Endast 35 procent svarar att de studerat föreningens årsredovisning mycket noga. 

Atrium Ljungberg får möjlighet att utveckla Mälarterrassen – ny mötesplats vid Slussen

Exploateringskontoret i Stockholms stad har givit klartecken för Mälarterrassen – en ny byggnad och mötesplats för mat och kultur invid Södermalmstorg vid Slussen. Det meddelades på en pressträff under onsdag förmiddag. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har genom en så kallad markreservation fått exklusiv möjlighet att förhandla om innehåll och förvärv av byggnaden.