5 tips för att undvika stölder och inbrott i fritidshuset 

De anmälda inbrotten i fritidshus har hittills i år ökat med närmare 7 % jämfört med samma period förra året. Snart är hösten här och det börjar bli dags att bomma igen fritidshuset för vintern. Tjuven slår till när fritidshus och trädgårdar står tomma. Men det finns sätt att minska risken för att bli utsatt.

Att skydda sitt fritidshus mot inbrott och stölder är extra viktigt med tanke på att man inte alltid är där och grannskapet ofta är tomt när det inte är högsäsong. Det gör att tjuvarna kan ta tid på sig och verka i lugn och ro.

– Det viktigaste att tänka på är att inte förvara värdesaker i fritidshuset och har bra lås på fönster och dörrar, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. Det gäller även under säsong när man lämnar huset för en tid.

Verktyg och trädgårdsredskap är attraktiva för tjuven, dels för att stjäla, men också som hjälpmedel för att ta sig in i ditt eller grannens fritidshus. Se därför över var du förvarar dem och se till att du har bra lås även på förrådet. Grillar och trädgårdsmöbler finns i alla prisklasser och de lite dyrare varianterna är mest intressanta för tjuven. Därför bör även dessa låsas in eller låsas fast på uteplatsen när de lämnas för vintern och märkas med MärkDNA.

– För att slippa få inbrott dra inte för gardinerna, utan visa tjuven att det inte finns något stöldbegärligt i huset. På så sätt behöver inte tjuven bryta sig in för att upptäcka att inget finns att stjäla, och du slipper byta sönderbrutna dörrar och fönster, säger Lina Nilsson.

Att ha ett larm kopplat till en larmcentral kan vara ett bra komplement till det mekaniska skyddet och helst också Grannsamverkan. Det skapar uppmärksamhet och förkortar tiden tjuven har på sig innan hen riskerar att bli upptäckt. Ett bra områdesskydd gör det också svårare för tjuven att osedd komma in i ett fritidshusområde och att ta sig därifrån med stöldgods. Vägbom och inhägnad vid t ex bryggor är bra skyddsåtgärder, men kontrollera vilka regler som gäller innan ni gör investeringar i den här typen av skydd.

Kom ihåg lista:

• Förvara inga värdeföremål i huset när du inte är där.

• Tänk på att låsa ditt fritidshus, med bra certifierade lås, så som du låser din permanentbostad.

• Förvara trädgårdsredskap, så som t.ex. spadar och stegar, inomhus eller i låst förråd.

• Larm kopplat till larmcentral kan vara ett bra komplement till det mekaniska skyddet.

• Ha ett bra områdesskydd som vägbom till området och inhägnader vid t ex bryggor.


Arkitekterna för Operans omdaning utsedda

Intresset att få medverka i Kungliga Operans omdaning är stort i arkitektkåren. Nu står det klart att det blir Ahrbom och Partner i samarbete med det danska kontoret Lundgaard Tranberg Arkitekter som får uppdraget. Därmed har Statens fastighetsverk samlat större delen av projektgruppen och arbetet med att ta fram ritningarna till en förnyad nationalscen för opera och balett kan starta.

Annons

Krabbskal som renar vatten – teknik från Alingsås vinnare i nationell entreprenörtävling

Entreprenörer som kan göra världen lite bättre belönas i tävlingen Swedbank rivstart. Swedish Hydro Solutions är en av vinnarna. Bolagets teknik minskar miljöpåverkan från byggen och industri. 4 321 bidrag skickades in till entreprenörtävlingen Swedbank rivstart. Av dessa valdes 15 finalister ut, vilka fick presentera sina bidrag för en jury som bland annat bestod av Swedbanks vd Birgitte Bonnesen, diplomaten Jan Eliasson och miljöprofessorn Johan Rockström.

Avtalet om ny station Växjö klart

Nu är avtalet om Växjö nya stations- och stadshus undertecknat.
– Det är fantastiskt positivt och kul att Jernhusen tillsammans med Växjö kommun samlar två viktiga samhällsfunktioner – stadshus och station – i samma hus, säger Andreas Meyer, affärsutvecklare, Jernhusen.

Huddinges expansion fortsätter

1500 nya bostäder, 420 nya förskoleplatser, 760 grundskoleplatser och ett nytt äldreboende kombinerat med förskola är nu ett steg närmare att blir verklighet i Huddinge kommun.

Bostadsmålet kräver fler som bygger

Regeringen satsar drygt fyra miljarder kronor på utbildning och etablering i arbetslivet. Sveriges Byggindustrier gläds åt att en så stor del av höstbudgetens reformutrymme läggs på fler utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux och yrkeshögskola.
– Bristen på rätt utbildad personal är påtaglig inom alla våra områden; såväl yrkesarbetare som ingenjörer. Byggindustrin har ett behov av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt enbart till följd av åldersavgångar, säger Mats Åkerlind, tf vd för Sveriges Byggindustrier.

Wihlborgs bygger i Helsingborgs nya stadsdel

Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District. Här bygger Wihlborgs den spektakulära kontorsfastigheten ”Prisma”.

Långtidstest av fasadmaterial ska ge svar om hållbarhet

I Plönninge utanför Halmstad har Energi- och miljöcentrum i Halland påbörjat ett långtidstest av hur olika typer av fasadmaterial påverkas av väder och vind under en tioårsperiod. Projektet omfattar flera olika industriellt ytbehandlade utvändiga panelbrädor certifierade enligt branschorganisationen Svenskt Träs CMP-system, Certifierad Målad Panel, samt kiselimpregnerade utvändiga panelbrädor. I förlängningen handlar projektet om att främja träbyggandet och användandet av trä som fasadmaterial på Västkusten.

Ekonomi och flexibilitet viktigast när företag väljer bilpool

Det är inte bara privatpersoner som ser fördelen med att ansluta till en bilpool. Företagsmarknaden växer nu snabbt hos bilpoolsföretaget Sunfleet. I en färsk undersökning bland företagskunderna anges ekonomi och flexibilitet vara de de viktigaste orsakerna till att välja bilpool.