27 000 kvadratmeter chokladfabrik byter till förnybar energi

av Anders Enquist

 

87d8db59593132b8_org

Chokladfabriken (Marabou-huset)

– Att försörja fastigheten med värme och kyla från geoenergi är en del i ett större energioptimeringsprojekt för Chokladfabriken där vi även kommer att undersöka möjligheten att miljöcertifiera fastigheten. Dagens hyresgäster ställer allt högre krav på sina lokaler vad gäller miljö och energi. Genom att välja en lösning med förnyelsebar värme och kyla får vi en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning för fastigheten, säger Andreas Hagen, Asset Manager på Areim, som äger Chokladfabriken sedan 2014.

Adven levererar värme och kyla till ett 20-tal större fastigheter i Stockholmsregionen, bland annat kontorsfastigheten Kista One på 41 000 kvadratmeter.

– Vår lösning är skräddarsydd för just denna fastighet och vi hoppas att den ska bli ett skyltfönster för andra fastighetsbolag som vill minska sin energiförbrukning och öka värdet på sin fastighet. Vi ser en ökad efterfrågan på en lokal energiförsörjning och att flera av de stora fastighetsägarna känner en frustration över de gamla energijättarnas prishöjningar. Vår lösning är ett förnybart alternativ som även underlättar för miljöcertifiering, en kraftigt växande trend, säger Jonas Häggqvist.

Historik om Chokladfabriken

Eken 6, också känd som Chokladfabriken i Sundbyberg, ritades av den berömda arkitekten Ivar Tengbom (även arkitekten bakom Stockholms Konserthus och Tändstickspalatset) och byggdes 1918 som fabrik åt Marabou.  Sedan dess har fastigheten åtskilliga gånger byggts till och moderniserats. I dag är Chokladfabriken en modern kontorsfastighet. Chokladfabriken har ett attraktivt läge med goda kommunikationer och bra service i närbelägna Sundbybergs Centrum.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...