Annons

Balkonglådor är också viktiga för hälsan

Tillgång till en grön närmiljö är viktig för vårt allmänna välbefinnande och känner vi oss trygga där vi bor så ökar även vår aktivitetsnivå. Därför bör bostadsbyggande planeras så att tillräcklig mängd grönska finns kvar i närheten av varje enskild bostad. En ny avhandling från Lunds universitet visar att de som har störst nytta av en grön närmiljö, är de människor som har sämst socioekonomiska förutsättningar för god hälsa.

SBC upplyser om farhågorna med Airbnb: ”Varje år begår tusentals svenskar fel när de hyr ut sin lägenhet i andrahand”

Sommaren närmar sig och så även perioden då många svenskar planerar att hyra ut sina bostäder i andrahand när man själv är bortrest. Tjänster som Blocket och Airbnb har gjort det enklare för privatpersoner att hyra ut sin bostadsrätt, men all form av uthyrning är att betrakta som en andrahandsuthyrning vilket kräver styrelsens tillstånd. Få vet vad som faktiskt gäller och att det i värsta fall kan leda till att andrahandsuthyraren mister sitt boende. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum tipsar vad du som vill hyra ut din bostad i andra hand ska tänka på och uppmanar föreningar att ta fram tydliga rutiner för andrahandsuthyrning. 

Nationell insats mot osund konkurrens i arbetslivet gav resultat

Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket har genomfört oanmälda kontroller på byggarbetsplatser i flera städer runtom i landet. Det är en insats för att bekämpa arbetsgivare som bryter mot lagar och regler för att vinna konkurrensfördelar.  Deltagande myndigheter har inspekterat och kontrollerat sammanlagt nio i förväg utvalda arbetsplatser inom byggbranschen. Det har skett i Sundsvall, Stockholm, Norrköping, Örebro och Göteborg. Totalt kontrollerade myndigheterna 32 företag, inklusive underentreprenörer. På vissa ställen har även Ekobrottsmyndigheten, Migrationsverket och nationella samordningen mot människohandel på Länsstyrelsen i Stockholm deltagit.

Eastmaninstitutet vinnare av ROT-priset 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

BRF Liljan fick stopp på inbrotten efter installation av passerkontroll

Ett stenkast från Klarälven i Karlstad ligger Brf Liljan, en välmående förening med engagerade medlemmar som inte är rädda för ny teknik, trots att de flesta som bor i fastigheten är över 60 år. Brf Liljan har haft problem med oinbjudna gäster som besökt källarförråd och stulit andras ägodelar. När det var dags att se över fastighetens låscylindrar beslutade man att investera i ett passerkontrollsystem.

Högt pris och skadligt för miljön: Är buteljerat vatten ett minne blott?

Att svenskarna blir allt mer medvetna om kopplingen mellan deras konsumtion och miljömässiga konsekvenser är tydligt. Nästan 40 procent tvekar nämligen inför att köpa vatten på flaska på grund av att det är dåligt för miljön och 21 procent köper av den anledningen inte buteljerat vatten överhuvudtaget. Det visar en ny undersökning från kolsyremaskintillverkaren SodaStream. 

Säkerheten måste höjas om olyckorna ska minska

Risken att dö i en fallolycka är fem gånger högre än att dö i en trafikolycka och om du arbetar på lite höjd så kan en fallolycka ge svåra skador. För att förbättra säkerheten vid arbete på höjd så gäller det att ha rätt utrustning, exempelvis så kan arbetsplattformar och ställningar vara bra alternativ till en stege. Dessutom bör du se till att du håller din utrustning i bra skick och att du har rätt kunskap för arbetet.