Sex av tio tror inte att det går att hejda växthuseffekten

av Anders Enquist

 

KfS har ställt frågor om framtiden till svenska folket. Frågorna berör bland annat robotar, växthuseffekten, GMO, marknadsföring och integritetsfrågor på internet.

– Utvecklingen går i rasande takt. Att få inblick i svenska folkets attityder till teknik och andra företeelser som inte ligger så långt in i framtiden är både intressant och nödvändigt, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS.

Tre av tio (33 %) tror att de har en egen 3D-skrivare hemma år 2020 även om de flesta är skeptiska till att skriva ut mat på sin skrivare.

Att äta insekter kan låta främmande men faktum är att det är en av FAO:s[1] lösningar på hur vi i framtiden kan äta mer klimatsmart. Var fjärde svensk (28 %) kan tänka sig att äta insekter och larver.

Svensken är inte intresserad (86 %) av att få specialanpassad marknadsföring via GPS till sin telefon utifrån var man befinner sig. Undersökningen visar att integritetsfrågor är viktiga för de flesta.

– Att majoriteten av svenska folket har föga hopp om att växthuseffekten kan hejdas är allvarligt, inte minst med tanke på att undersökningen gjordes innan FN:s klimatpanel kom med sin senaste nedslående rapport förra veckan, säger Louise Ungerth.


Undersökningen är genomförd av Novus med hjälp av webbenkäter under perioden 13-18 mars 2014. 1.047 personer har svarat. Frågorna är ställda till Novus Sverigepanel som är riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad. Resultatet finns sammanställt i rapporten Så möter vi svenskar framtiden som finns på
www.konsumentforeningenstockholm.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...